Select Page

”Det känns som ett betydelsefullt jobb”

Magnus Bernhardsson är snickaren och husbilsmekanikern som bytte spår och blev servicetekniker inom vattenrening – helt utan tidigare erfarenhet av kemiteknik eller branschen.

Det var framförallt den goda saken som lockade mig till Swedish Hydro Solutions, att man gör något för miljön och som betyder något i världen.

Hantverksarbete är den röda tråden genom Magnus yrkesliv. Länge varvade han jobb som snickare i villa- och lägenhetsrenoveringar med att renovera och hålla efter husbilar. Men för ganska exakt ett halvår sedan fick han reda på att Swedish Hydro Solutions sökte servicetekniker.

– Jag tänkte att det lät spännande och intressant så jag åkte dit och pratade med dem.

Magnus Bernhardsson låter stolt när han berättar att det var den goda saken som lockade honom att söka jobbet.

– Att man gör något för miljön och som betyder något i världen. Det känns som ett betydelsefullt jobb och även företaget som har en framtidsvision.

Det var i samband med ansökan som han fick höra om Swedish Hydro Solutions innovativa teknik att rena dag- och länsvatten med hjälp av utvunnet kitosan ur krabbskal från livsmedelsindustrin.

– Första gången tyckte jag nästan att det lät lite för bra för att vara sant. Det är väldigt fascinerande att det funkar, framförallt att man kan hitta ett nytt användningsområde för en restprodukt. Man behöver inte tillverka något nytt utan det handlar bara om att man ska komma på användningsområdet för det som redan finns.

Ett variationsrikt arbete med goda relationer

Arbetet som servicetekniker på Swedish Hydro Solutions innebär att växelvis jobba ute i fält och i verkstaden eller på kontoret i Alingsås. För Magnus Bernhardsson ser dagarna sällan likadana ut, och det tycker han om.

– Det är skiftande arbetssätt och miljöombyte mer eller mindre varje dag och det trivs jag väldigt bra med.

I verkstaden sker nybyggnation av utrustning. I projekten är det oftast något problem som behöver åtgärdas. En sensor behöver kalibreras, eller en pump som behöver bytas.

Oftast är det projektledaren som har den dagliga kontakten med kunden och får veta att något behöver ses över. Projektledaren tar kontakt med Magnus och hans kollegor som åker ut och tittar till det. Han pratar med kunden, förklarar vad han kommer att göra och ungefär hur lång tid det kommer att ta.

– Det brukar bli lite härligt prat också. För oftast är det samma människor man möter ute i fält, så man får ju en relation även med dem.

Efter att han löst problemet återkopplar Magnus till entreprenören i projektet vad som åtgärdats.

Kommunikativ, händig, lösningsfokuserad

Så beskriver Magnus de egenskaper som krävs av honom i arbetet som servicetekniker.

– Att inte ha tummen mitt i handen underlättar. Det finns oftast inga självklara lösningar utan man får testa lite och reda ut det på plats med det man har i bilen och verktygslådan.

Att få fatta snabba beslut är en krydda i tillvaron, menar Magnus.

– Det är spännande. Om något är akut så kan man inte stå och fundera för länge utan det blir ganska hastiga vändningar ibland.

Ett härligt gäng även på avstånd

Magnus Bernhardsson beskriver Swedish Hydro Solutions arbetslag som ett härligt gäng som funkar bra i grupp och har roligt ihop. Ett fint minne är företagets konferens på ön Vinga i Göteborgs skärgård, som gick att genomföra trots Covid-19 och medföljande restriktioner.

– Vi bodde över, fiskade makrill, och åt en god middag. Det var fantastiskt trevligt. Året som varit har inte varit det lättaste att hitta på saker. Man har fått anpassa sig men ändå har vi fått ihop grejor.

Magnus Bernhardsson, Swedish Hydro Solutions

Fokus på att lära sig och förstå

Ett halvår in i jobbet känner sig Magnus fortfarande ganska ny. Än så länge har han inte hunnit fundera ut några långsiktiga mål.

– Jag vill lära mig och känna mig helt säker på det jag gör. Det är lite olika system vi använder med provtagning och sensorer. Och så kemisidan, en bit som inte jag har jobbat med förut.

Magnus ger exempel på frågor som kan dyka upp i huvudet, saker som han inte kunde från början men har lärt sig med tiden: ”Om jag häller i den här grejen, varför beter det sig så? Varför beter sig vattnet på det här sättet, är det på grund av vår process eller är det andra omständigheter som gör det?”

– Det är väldigt öppna dialoger mellan alla här. Är det någon som har stött på något märkligt så pratar man om det och suger upp all information man kan. Jag är en person som lär mig bäst genom att göra men det är bra att ha informationen i bakhuvudet.

Han tycker att det känns tryggt på arbetsplatsen eftersom alla hjälps åt och delar med sig.

– Det känns som att jag kan prata om det mesta med mina kollegor. Man har kompisar och familj men kollegor kommer man ju nära på ett annat sätt. Man får en helt annan relation som man kan ha nytta av och känna glädje av.

Kan man säga att det finns en lärande kultur på Swedish Hydro Solutions?

– Ja, det får man säga. Ingen sån här attityd att ”det här kan jag, det är min grej”, utan alla strävar efter att alla ska kunna så mycket som möjligt.

Egenskaper som behövs i yrket enligt Magnus:

  • Kommunikativ
  • Händig (Ha inte tummen mitt i handen)
  • Lösningsfokuserad

Skriv till oss!

7 + 11 =

Kristineholmsvägen 26 A
441 39 ALINGSÅS
+46 (0)322-12747