Select Page

”Som person vill jag optimera allt jag gör”

Mina arbetsuppgifter varierar i olika projekt och jag jobbar tätt ihop med mina kollegor. Det finns en stark samarbetsanda som jag tycker är ovanlig och som gör det genuint kul att gå till jobbet. 

Halv brandman, två tredjedels sjuksköterska och 100 procent miljösamordnare. Therese Ott beskriver sin utbildningsbakgrund som brokig men samtidigt logisk. För henne är viljan att göra en samhällsinsats ett genomgående tema.

Efter att ha provat på flera olika yrken hittade Therese Ott till slut rätt när hon sökte en KY-utbildning till miljösamordnare med inriktning mot byggnader och byggnation. Då hade hon två påbörjade utbildningar inom vården och brandkåren bakom sig.

– Min väg var krokig men allt jag gjort känns väldigt givande att ha med i bagaget.

Att arbeta tillsammans och att vara till nytta för andra människor är en drivkraft som följt henne hela livet.

– Jag har ett stort samhällsengagemang, inte minst för klimatet. Därför är jag glad är jag idag är på en arbetsplats där jag kan bidra.  

Praktik gav första kontakt

 Det var under sin första praktik på utbildningen till miljösamordnare som Therese Ott fick inblick i Swedish Hydro Solutions verksamhet.

– Då var företaget helt nystartat. Det var bara Anders, Jakob och Ingrid som arbetade där. 

Therese Ott såg vattenrening som en spännande fråga för byggprojekt, men efter avslutad utbildning började hon istället en tjänst som miljökonsult där hon främst arbetade med att göra miljöinventeringar och att ge miljöstöd åt kunder.  Samtidigt höll hon kontakten med Swehydro. 

– För att de verkade vara sympatiska personer men också för att det var tydligt hur mycket Anders och Jakob trodde på tekniken och på vad den skulle kunna åstadkomma. Jag ville följa dem och se hur det gick. Oftare och oftare hörde jag att det pratades om dem i branschen vilket var en häftig känsla eftersom jag hade varit med så tidigt på deras resa.

Efter något år hörde Anders av sig och frågade om hon inte var intresserad av att börja arbeta hos dem, företaget hade då hunnit utvecklas både när det gällde tekniken och organisationen. Nu var de totalt nio personer och hade många nya projekt på gång.  

– För mig var det helt avgörande att Anders och Jakob har det engagemang de har för miljön. Det känns väldigt bra att arbeta på ett företag med människor som vill uppnå stora positiva förändringar.

Therese Ott, Swedish Hydro Solutions

Varierande uppgifter som servicetekniker

Sedan dess har hon kunnat växa och utvecklas tillsammans med företaget. Möjligheterna att nischa sig mot områden som känns spännande är stora.

–  Jag arbetar främst som servicetekniker men har sedan en tid fått börja projektleda ett eget mindre projekt och stöttar med de bitarna i vissa andra projekt. Jag skulle säga att hälften av arbetstiden sitter jag vid skrivbordet och hälften är jag ute i fält.

Att få arbeta med denna kombination känns viktigt både sett till hur jag är som person och för att projekten ska kunna drivas på ett bättre sätt. 

– Jag gillar att vara ute och arbeta med kroppen. Det gör också att jag förstår den administrativa sidan bättre när jag har förankring i fältaspekten i projektet.

Till kontorsarbetet hörtill exempel  att analysera provresultat för att bedöma om något behöver justeras. Det kan vara att det inom ett visst område dyker upp en ny förorening som kräver kompletterande åtgärder.  

–  I mitt jobb som miljökonsult upplevde jag att min del i projektet var just bara en del av helheten och jag kunde sakna det större sammanhanget. Här får jag möjlighet att vara med under hela kedjan från början till slut.  

Från skeptiska till imponerade

Responsen från kunderna är väldigt positiv även om metoden ibland ger upphov till gliringar.

– De frågar ofta retsamt vad vi ska göra med våra “räkskal”. Sen blir de nyfikna och imponerade.  

Att tekniken hela tiden utvecklas är något som Therese beskriver som både roligt och ovanligt.  Som anställd kan det vara läskigt att inte slå sig till ro utan ständigt testa nytt. Men också spännande och tillfredställande.

– De nöjer sig inte utan vill hela tiden bli bättre. Det passar mig. Som person vill jag alltid optimera allting jag gör. Även privat. 

Något Therese Ott upptäckt är att området för vattenrening är mycket bredare än man först kan tro eftersom det finns så många olika typer av vatten. Drömprojektet är att få hjälpa utsatta människor som exempelvis fått förorenat dricksvatten genom att rena vattnet till drickbart. Att få känna att jag verkligen är med och gör livsavgörande skillnad.

– De humanitära och miljö-/klimatmässiga aspekterna är de mest givande för mig. Jag är stolt över mitt jobb.

God en hälsa en prioritet

Arbetskulturen på Swedish Hydro Solutions beskriver Therese som generös och omtänksam.

 –  Mina arbetsuppgifter varierar i olika projekt och jag jobbar tätt ihop med mina kollegor. Det finns en stark samarbetsanda som jag tycker är ovanlig och som gör det genuint kul att gå till jobbet. 

Gemensamma aktiviteter bidrar också till sammanhållningen.

– Vi kan gå ifrån arbetet en timme för att gå iväg och plocka svamp tillsammans eller cykla, träna yoga eller spela paddel. Ledningen är väldigt mån om att de anställda ska må bra, inte ska stressa och ta med sig grubbel och arbete hem. 

Egenskaper som en servicetekniker behöver:

  • Kommunikativ – du är länken mellan företaget och kunden
  • Innovativ och flexibel – du behöver kunna lösa oförutsägbara utmaningar som uppstår och hitta skräddarsydda lösningar
  • Modig – du måste våga testa nya metoder och vilja lära dig ny teknik

Skriv till oss!

13 + 11 =

Kristineholmsvägen 26 A
441 39 ALINGSÅS
+46 (0)322-12747